Cattelin och Wienerstol   Dubbelbrev    Fiolstolen från Mannaminne    Leeas finska gungstol    Konsumsthul Nr. 14   Michael Thonet
tolklubbsbrev                                                                            

 
 
 
          Här nedanför ligger texterna i lite större stil och som kan google översättas till andra språk
 

Hejsan!

 

Så äntligen fick jag fram alla delar till årets första stolklubbsbrev. Det blev ett ganska välmatat dubbelbrev som behandlar Sveriges kanske allra mest speciella möbler, böjträmöbler. Gemla Fabrikers AB bör vara den äldsta ännu igång varande svenska möbelfabriken, fabriken började redan i mitten på 1800-talet som leksaksfabrik först då i Gemla. Har inspirerat till Brio i Osby och Micki i Gemla. Läs om fabrikens och böjträmöblernas historia i medföljande extrablad.

 

Fabriksbyggnaden som byggdes upp efter en brand är en vacker funkisbyggnad, brandsäker. I dag är denna byggnad ett företagshotell för mindre företag, konstnärer och konsthantverkare. Man kan även äta en god lunch här. Böjträmöblerna tillverkas i en annan byggnad, bakom, på andra sidan om ån…….

 

Diö ligger en halvmil norr om Älmhult, där Helge å rinner ut i sjön Möckeln. Ett stenkast härifrån ligger Stenbrohult, platsen där Linné föddes (vi har ju tidigare gjort möbler från hans hem utanför Uppsala)

 

Bilden här ovanför är en skröna som jag hittat på alldeles själv. Ni vet ju att man brukar kalla mig för Mini-IKEA. Jag gör ju stolar i platta paket, som kunden kan sätta ihop själv. I dag har Ingvar K. ju flyttat hem, han bor nu på en gård bara några km. från Funkisfabriken. Men Ingvar är uppväxt på andra sidan av Möckeln och det berättas att han började sin bana som entreprenör tidigt i livet. Han fiskade och plockade bär som han sålde i granngårdarna. Det blev pengar till en cykel. Under andra världskriget uppfanns kulspetspennan. (för att piloterna skulle kunna anteckna vad de bombat, reservoarpennorna strejkade i luften). Ingvar förstod tidigt kulpennans genialitet, importerade och startade postorderförsäljning från hemmet. I min skröna har Ingvar tagit med sig cykeln i båten över sjön. Han har knackat på hos den stora möbelfabriken och han får sälja hela sitt lager av pennor till kontorschefen, som uppskattar driftiga unga män. På 50-talet fanns möbelaffärer i minsta lilla samhälle, när de försvann fick fabriken problem.

 

Blev väl ett ok. stolklubbsbrev? Hösten skall ge finska stolar är tanken nu.                                                                                                  Hälsningar från  Totte.................