Björn Bergs pinnstol för Emil i Katthult, Lönneberga Björn Bergs runda slagbord för Emil i Katthult, Lönneberga Linas pigsffa, Emilböckerna från Katthult, Lönneberga Hästen Lukas, Emilböckerna från Katthult, Lönneberga, trolldegsbak Kossan Rölla, Emilböckerna från Katthult, Lönneberga, trolldegsbak (dubbelbrev)









                                                                            













































 
 
          Här nedanför ligger texterna i lite större stil och som kan google översättas till andra språk

Hejsan stolklubbsprenumeranter, äntligen kommer nu årets första brev!

 

Jag tog ju kontakt med Näs i Vimmerby i höstas. Det resulterade i en mycket enkel och rak pinnsoffa. Den var väl tänkt som en fortsättning på Moa Martinsons och Elin Wägners stolar som fanns i deras respektive hem. Jag trodde nog jag skulle hitta en motsvarande stol i Astrid Lindgrens hem. Men vi hittade ingen stol som kändes Astrid helt enkelt, däremot pinnsoffan i utställningen på museet i Näs kändes rätt. Enkel rak och inga krussiduller. Det säjs att Astrid satt i en sådan soffa när hon hörde sin första saga hemma hos kogubben… När jag var i museet i Näs så bläddrade jag lite i Emilböckerna där (Vår stora Emil-bok har ju hamnat hos några av barnbarnen) det var då som jag upptäckte hur fina möbler det finns i de böckerna. Tecknaren Björn Berg har ju funnits med i min värld länge (Ni som är i Sthlm kan se Björns Stockholmsbilder på Stadsmuseet. Till skillnad mot den andra giganten, Tove Jansson, så har ju inte Astrid illustrerat sina böcker själv. Men hon har samarbetat med riktigt bra tecknare. Och till Emil-boken blev det Björn Berg som fick uppdraget. Han förberedde sig för uppdraget genom att åka till Småland i sin gamla WV buss, i vilken han även övernattade, för att teckna miljöer, lantliga idyller, djur och annat som finns i Småland. Det blev en veckas förberedelser i Småland, som väl fick en fortsättning på Nordiska museet och Skansen. Bilden ovanför är en tolkning av detta. Han bör väl haft en fusklapp från Astrid med olika viktiga platser inritade. Den streckade linjen visar kommungränsen mellan Vimmerby och Hultsfreds kommuner. Kan vara så att det finns folk i Vimmerby som retar sig på att Astrid använt Lönneberga socken som hemort för Emil. Det ligger ju i fel kommun! Om ni turistar efter den här kartan så får ni inte missa träskulpturen som finns i Silverdalen vid gamla stationen i en liten snickarbod. Gjord av Björn och Torbjörn Berg, jättefin!!            

 

Björn Berg  (1923—2008)

Fadern Folke W:son Berg var konstnär och en av Björns första inspiratörer. 1926 tog fadern med sig familjen till New York och försörjde sig på att måla porträtt, han

jobbade även med att dekorationsmåla restauranger.

 

Där levde familjen i 10 år och Björn fick en ny inspiratör i konstnären Gustaf Tenggren som jobbade för Walt Disney.

 

I början av 40-talet gick Björn på Tekniska skolan (Konstfack) fortsatte sedan på Konstakademins grafikskola. Kom sedan till Frankrike, med studier för Léger, där lärde han sig även muraltekniken al Fresko.

 

1952 började Björn som reportagetecknare på DN. Han gjorde resor med och illustrerade texter av Torsten Ehrenmark, Red Top mfl. Men den som kom att bli hans mesta samarbetspartner blev Alf Henrikson. Tillsammans med honom gjorde Björn även flera versböcker och ett stort antal historieböcker.

 

Björn Berg var gift med konstnären Eva Gehlin-Berg och de gjorde en hel del offentliga utsmyckningar tillsammans.

 

Åt Alf Prøysen illustrerade Björn Teskedsgumman. Men vi känner honom kanske mest som den som visualiserade Astrid Lindgrens böcker om ”Emil i Lönneberga”. Pinnstolen i detta kuvertet finns i köket i Katthult, på Björns teckningar. Björn förberedde sig noga för uppdraget genom att teckna miljöer och möbler på plats i Småland. Många fina Småländska miljöer och fina allmogemöbler finns med i Emil-böckerna.

 

 

Förklaringar till kartan som finns i ”Stolklubbsbrevet”

 

Astrid Lindgrens föräldrar kom från området runt Pelane kyrka.

Astrids mor kom från Pelanehult som ligger på en höjd ganska nära Pelane kyrka, som är ända från 1200-talet och en mycket speciell kyrka. Astrids föräldrar gick i byskolan i Pelarne. Astrid har skrivit en fin bok om sina föräldrar och deras kärlekssaga.

 

Astrids far kom från Sevestorp som är tre gårdar som ligger bredvid varandra och som inspirerat Astrid till böckerna om Bullerbyn. Astrid och hennes syskon var ofta och hälsade på kusiner där.

 

I Sevestorp kan man fika på sommaren som man även kan göra i Gibberyd (ligger rakt ovanför Pelarne på min karta, där i närheten finns också Kville-eken från 900-talet) Gibberyd är den gård som användes när man spelade in filmerna om Emil i Lönneberga.

 

När man kommer till Vimmerby så kan man vid första rondellen svänga mot Astrid Lindgrens värld, en teaterpark med miniatyrer som är inspirerade av Astrids olika böcker (i vinter har man byggt om Ronjas värld) Parken är mycket välbesökt på sommaren.

Vill man ha det lite lugnare kan man fortsätta en rondell till och då kommer man till Astrid Lindgrens Näs som är Astrids föräldrahem.

(Man har försökt återskapa hur det såg ut) I gamla prästgården är det utställningar. I år handlar den om Findus och Petterson alltså om Sven Nordkvists bildvärld. I Näs finns också ett museum om Astrids liv med olika tittskåp som illustration. Där hittar ni även pigsoffan som blev förra årets sista möbel. Enkel och rak symbol.

 

Det finns ingen gård som heter Katthult på riktigt, i Skåne har jag sett att det finns en gård som heter Kattarp. Men Lönneberga socken finns och den ligger i Hultsfreds kommun. Så vill du se Lönneberga måste du åka mot Hultsfred. Utanför Hultsfred ligger ett flygfält, men på 1800-talet var här exercisfält för knektar. Svänger du av mot Mariannelund så kommer du snart till ett långsmalt industrisamhälle som heter Silverdalen. Mitt i samhället där stationen varit hittar du en informationstavla om Lönneberga socken. I ett litet oansenligt hus bredvid finns en stor träskulptur av Emil i Lönneberga som är gjord av  Björn och Torbjörn Berg. Torbjörn var liten när Emil skapades och var kanske lite förebild till figuren Emil.

Sedan kan man ju ta en tur i Lönneberga för att se om man kan hitta någon förebild till Katthult. Här finns Albert Engströms födelseplats. Men Katthult skapades ju i Astrid Lindgrens fantasi och kan lika gärna ha legat i Pelarne socken. Det skulle ha varit kul att veta vilka platser Björn Berg besökte på sin inspirationsresa 1963.