Pinocchio Mats Theselius Skolbänken från Nyköping Elin Wägners stol Pigsoffa från Astrid Lindgrens Näs UR-pinnstolen
Pinocchio
                                                                            

 
 
          Här nedanför ligger texterna i lite större stil och som kan google översättas till andra språk

Mats Theselius      (b.1956)

 

Mats växte upp i en konstnärsfamilj. Han utbildade sig på Konstfack, möbler och inredning. Hade sin första utställning, av möbelkonst, på galleri Cupido i Stockholm, hösten 1989.

 

Tidigare på sommaren hade Mats varit ”på turne” som deltagare i en hemslöjdsutställning. I Kalmar upptäckte Sven Lundh en märklig fåtölj av etsad järnplåt och klädd i älgskinn. Det blev snart ett samarbete som har fungerat. Älgskinnsfåtöljen och en liknande med rygg och sits av näver (fixat av några lappgubbar) producerades. Uppmärksammad blev även en vikvägg i syrad aluminium eller koppar, där ytorna borstats och bearbetats med nitar. Som många av Mats numrerade möbelobjekt har dessa sålts till höga priser.

På möbelmässan i Milano 1991 skedde ett internationellt genombrott med ett gult skåp. Mats hade kommit över 37 årgångar av tidningen National Geographic. Som han använde sig av för att sluta röka. Så fort rökbegäret satte in tog han fram en ny tidskrift. Skåpet rymmer 25 årgångar av tidskriften, som är en av världens äldsta, med gult omslag. Skåpet uppmärksammades av New York Times.

 

Den första ”Eremitens Koja” byggdes av Källemo och visades på en möbelmässa. Det var ett mycket litet hus som innehöll en liten säng, en liten garderob, en liten kamin, ett litet bord med stol och en liten bokhylla. Huset ritades av Mats Theselius, som även bidrog med en låda som innehöll 4 olika konstbilder. En bok beskrev avsikten med ”Eremitens Koja”. Ett litet hus där man skall kunna dra sig tillbaka till ensamheten för kontemplation.

Oväntade materialkombinationer, som älgskinn/syrad stålplåt, flätad näver/aluminium, är ett av flera signum i Mats möbelskapande.

 

Pinocchio är en nytolkning  av den svenska pinnstolstraditionen.

 

 

Sven Lundh 

 

Sven är uppväxt i det lilla samhället Lagan en mil söder om Ljungby. I Ljungby tog han realexamen. Den fortsatta utbildningen skedde genom kurser vid Hermods. Studierna kom att motsvarar Handelsstudenten.

 

Det berättas att när Sven cyklade hem från skolan så såg han en målare som arbetade, han målade av en grusgrop övervuxen med sly. Det var konstnären Sven Ljungberg. Sven stannade för att se på. Säkert var det här hans stora intresset för konst väcktes. Sven säger att när han såg konstnärens målning och motivet samtidigt var det som att han förstod konstens väsen.

 

Sven deltog i målarkurser ledda av traktens konstnärer och han deltog i ABFs litografiverksamhet, hade till och med en egen utställning. Men kunde han bli konstnär? Tillsammans med andra unga konstnärer startades det kollektiva konstgalleriet Spegeln i mitten av 50-talet. Intresset för konsten, och den skapande konstnären, har bestått.

 

Men försörjningen/jobbet, det blev en affär i Värnamo, som klädförsäljare, där han jobbade i 10 år. Detta var säkert en nyttig period i Svens liv, med närkontakt och vänskap till många människor. Under den här tiden byggde Sven ett eget hus, ritat av Bruno Mathsson. Numera bor Sven i ett hus ritat av John Kandell, som under deras möbelsamarbete blev en nära vän.

 

Till klädaffären kom en dag möbelskaparen Yngve Ekström, han anställde Sven på stående fot som försäljare för det nystartade försäljningsbolaget De Fem Fabrikerna. Genom samarbetet och vänskapen med Yngve fick Svens liv sin rätta inriktning och han blev intresserad av skapandets filosofi. Yngves moral, disciplin och hans känsla för hantverk imponerade.

 

Efter några år, blev Sven erbjudande att bli agent för de främsta Danska möbelfabrikerna med tillverkning av bl.a. Wegners kollektion, Mogens Koch m.fl. i Norge Finland och Sverige. Samtidigt var han med och bildade Smålands Konstnärsförbund och Smålands Konstarkiv, där han även var intendent i 40 år.

 

När Källemoföretaget utanför Vaggeryd kom på obestånd, i början av 60-talet, så tog Sven över, men företaget gick ej att rädda, det blev konkurs. Sven köpte lagret och namnet, flyttar över verksamheten till Värnamo. Han var arg och besviken.

 

I början av 60-talet inledde Bruno Mathsson och Piet Hein ett samarbete med nya former på bordsskivor och spännben i stål. För marknadsföring av dessa bord bildades ett särskilt bolag 1966 med namnet Mathsson international. Sven Lundh blev en av delägarna och fick även hand om marknadsföringen. Tidigare hade Bruno Mathsson endast sålt sina möbler per postorder, direkt till kunden. Eftersom han på 30-40-talen blivit besviken på den traditionella möbelhandeln, som inte förstod sig på Brunos möbelfilosofi.

 

Så nystartar Sven collection Källemo i Värnamo 1970. Sven tyckte att möbelproduktionen var styrd av möbelfakta, och han vägrade delta i möbeltester som styrde och likformade branschen. Standardiseringar som motverkar formgivarens frihet. Svens valspråk blir att en möbel skall ”tåla ögats slitage”.

 

Så 1981 chokades möbelvärlden av Jonas Bohlins stol, Concrete, som var gjord av betong.

I mötet med Sven Lundh har formgivare som Jonas Bohlin, Mats Theselius och John Kandell skrivit in sig i den Svenska Möbelhistorien.

 

Den 16 januari 2010 togs det första spadtaget till Konst och Designmuseet Vandalorum i Värnamo, ett projekt med många förhinder, som Sven Lundh varit initiativtagare till och som han brinner för. Vandalorum öppnar sina portar till påsk 2011.