Fåtölj "Poäng" för IKEA. Noboru Nakamura

                                                              

Som ung designstudent dök Noboru Nakamura upp i Älmhult i början av 1970-talet och ville bli praktikant........

IKEA:s dåvarande Designchef tog honom under sina vingar. Första uppdraget blev att med inspiration från Alvar Aaltos stol "Fåtölj 406" rita en IKEA-fåtölj som kunde packas i ett platt paket och som skulle vara lätt för kunden att montera själv.

Allt enligt Gillis Lundgrens IKEA-doktrin "Platta paket som kunden monterar själv". Kompakta frakter, kunden monterar, för att få ner priserna till en kundvänlig nivå.............

Som det verkar en omöjlig uppgift. Men resultatet blev en väldigt fin fåtölj. I början gjordes sittkurvan i metall, men snart kom man på att även den kunde göras i björk, skiktlimmad, som delades på mitten, för att sättas ihop med bult och mutter.
Gungmedens tvärslåar sättes ihop med möbelbeslag + två styrtappar. Sittkurvans tvärslåar monteras med skruv. Själva dyndelen är separat och fästes med kardborreband och finns i många olika varianter.

Noboru Nakamura numera pensionär i  Kolla på nätet, Noboru Nakamura.
IKEA säljer fortfarande 1,5 millioner Nakamurastolar om året.

                          Från 1970-talet

 

 

Skala 1:10    Byggsats....vattenskuren..                       Finns inte i Miljö 1:12

                                                        

 

"Poäng" fåtoljr  245:00 SEK                   

 

  

                                                     I skalan 1:7,5   Poäng  270:00 SEK

 

 

 

www.ikeamuseum.com

 

              IKEA fåtölj ”Poäng”.  Ritad av Noboru Nakamura.

Som ung designstudent kom Noboru till Älmhult och bad om att få praktisera, då tog designchefen Lars Engman honom   under sina vingar. Första uppdraget blev att ta fram en böjträfåtölj med fin sittkurva. Inspiration blev Alvar Aaltos fina stol ”Fåtölj 406” från 1935.

Men den skulle designas på IKEA:s vis.  Kunden skulle själv lätt kunna sätta ihop stolen, den skulle kunna packas i ett platt paket och tillverkas i stora  serier. Gärna då i lite Japansk stil. Detta låter ju som en helt omöjlig uppgift. Men man bollade konstruktions-idéer, ritade sittkurvan och resultatet, fåtöljen ”Poäng”, blev en väldigt fin stol.

Armstöd och gung-meden tillverkas av skikt-limmade björk lager. Och sattes ihop med två tvärslåar som drogs ihop med ett möbelbeslag som oftast används för att dra ihop sänggavlar ned långsidorna, i sängar, med 2 centrumtappar som styrning. På de första stolarna gjordes sittkurvan av metall. Men snart kom man på att även den kunde göras av formlimmat trä i två delar som sattes ihop med bult och mutter.

Numera får kunden sätta ihop även sittkurvans tvärslåar med skruv. Sittdynan görs separat och finns i många olika utföranden och kvalitéer. Så praktikanten från Japan, som flyttade hem efter ett år på IKEA, står bakom en av IKEA.s finaste fåtöljer. Den tillverkas i över 1,5 miljoner  per år. Om du vill Googla You tube hittar du en äldre Noboru Nakamura, designer, numera pensionär. Där kan du även se filmer från IKEA som visar fåtöljens smarta hopsättning. Och även hitta bilder som visar olika kuddsatser, själva trästommen är alltid densamma….