Hanna och Valdemars stol i Gåsamåla

                                                              

Hanna och Valdemar har flyttat in i granngården till Kotte toys här i "Glasriket" Detta är Hanna och Valdemars köksstolar.......
De är inköpta på nätet........ Hanna handlar gärna second hand möbler


                          Från år 2020-2021

 

 

Skala 1:10    Byggsats....vattenskuren..      Finns även i Skala 1:7,5 och 1:12

 

                                                        

 

Stolen kostar i skala  1:10    110:00 SEK           

 

  

 i skala Miljö 1:12  dubbelpack    165:00 SEK               I skalan 1:7,5     225:00

 

 

 

 

                Hanna och Valdemars stol från Gåsamåla i "Glasriket"

 

 

Valdemar och Hanna flyttade nyligen till ”Glasriket”. Hanna har utbildat sig till glasblåsare i Orrefors och har därefter gått Konstfackskolan avdelningen för Keramik och glas. Sedan gick flytten tillsammans med sonen Valdemar åter till ”Glasriket”, de bosatte sig i gården bredvid Kotte toys. Sök på Hanna Hansdotter om du vill se hennes unika glasskulpturer som för det mesta blåses i Boda på glasmuseet där.

        

Så här ser Hanna och Valdemars köks-stolar ut. Hanna har renoverat och inrett sitt bostadshus i Gåsamåla. De här stolarna har hon hittat på nätet

På 1850-talet började Sverige ändras om från ett enkelt bondesamhälle till ett mer industriellt samhälle. Den mer hantverksmässiga möbeltillverkningen blev mer fabriksmässig. De här stolarna är nog tillverkade i ett litet snickeri i slutet av 1800-talet eller i början av 1900-talet.

Stolen är rejält byggd i björk och man har nog haft en gammal allmogestol som inspiration. Den har klarat av, kanske, 100 års användning och har fått en vacker patina. Stolen är målad med gammaldags teknik med linoljefärger, man har dekorerat stolen med enkla blomslingor. Med åren har den blå färgen blivit grön, undersidan av sargarna är omålade, för att spara färg.