Text på kuvertet för google översättning..................

Byggsatsen är tillverkad av kvalitetsplywood. Stolen är utskuren med water-jet, en tunn vattenstråle, under mycket högt tryck. Stolen bör sättas ihop med vitt trälim. Måla helst stolen fler gånger, slipa emellan. Måla t.ex men konstnärsfärger, akryl.

 

Stolsmodellen är typisk för     Härjedalsrokokon. Förebilden är en stol från 1860 av Anders Halfvarsson från Ljungdalen.

 

Härjedalen präglas av en stark träskärartradition. Den främsta företrädaren för landskapets storsnickare var den konstnärlige bondsonen Jöns Andersson Ljungberg (1736-1818) som fick möjligheten att utbilda sig till schatullmakare i Stockholm. När han återvände till härjedalsfjällen förde han med sig en härlig rokokostil, som inte bara kom att inspirera andra träskärare utan också satte sin prägel på områdets inredningskonst och arkitektur långt in på 1900-talet.

Den här modellen är utförd efter en stol av Anders Halfvarsson (1791-1870) från byn Ljungdalen i Storsjö kapellförsamling. Stolen är daterad 24/2 1860 och har stått på en gård i Vemdalen. Stolen är dekorerad med skuren dekor i rokokostil och målad mycket tunt med linoljefärg. Den gröna kulören kommer troligen av pigmentet kromoxidgrönt, som började framställas i början av 1800-talet, och som växte i popularitet under århundradet.

Anders Halfvarsson var specialiserad på stolar av egen formgivning och ett stort antal signerade stolar finns bevarade. En sådan här stol skall ha tagit tolv dagar att tillverka. Han kom från en konstnärlig familj, var sonson till snickaren och mångsysslaren Jöns Halfvarsson Björnlindh vid Ljusnedals bruk och bror till den skicklige finsnickaren Lill-Ola Halfvarsson.