Jenny Linds stol

                                                              

Fredrik Paulsen är en ung formgivare som ställer ut på Röhsska museet i februari 2019. Då museet öppnar igen efter några års renovering.

Fredrik har en utbildning från Royal College of Art i London och Beckmans College of Design i Stockholm. Han har jobbat mest med trä och möbler på ett mycket annorlunda sätt, där hantverket har varit viktigt.

Han är även medlem i hantverksgruppen LIVE..............

 

 

                          Från år 2018

 

 

Skala 1:10    Byggsats....vattenskuren..   

 

 

                                                             och i skalan 1:12 men då i 2-pack

 Stolen kostar  130:00 SEK                I skalan Miljö 1:12 160:00

                                                            skalan 1:7,5  225:00

 

 

 

https://www.nordiskamuseet.se/

 

Byggsatsen är tillverkad av kvalitetsplywood.    Stolen är  utskuren med water-jet,  som är en tunn vatten stråle, under  mycket högt tryck. Stolen bör sättas ihop med vitt trälim. Måla helst stolen flera gånger, slipa emellan. Måla t.ex. med konstnärs-färger. Akrylfärg är vattenlöslig och lätt att måla med.

 

 

 

Sångerskan Jenny Linds stol

 

Stolen är tillverkad på 1840-talet i en stil som brukar kallas biedermeier, en mer borgerlig variant av empirens möbelmode. Stolen, som ingår i en serie om åtta, är gjord av polerad björk och har såväl originalstoppning som originalklädsel i behåll. Den är stoppad med spån och klädd med röd och vit halvylledamast.

 

Stolen har tillhört den svenska operasångerskan och internationella superstjärnan Jenny Lind (1820-1887). Hon gjorde succé på den europeiska operascenen och hade även stora framgångar i USA. I mitten av 1800-talet var hon en av världens mest hyllade operasångerskor. Hennes klara sopranstämma trollband publiken och hon lanserades som ”den svenska näktergalen”.

Nordiska museet NM.0217550

 

 

 

Denna mini-möbel är skuren med vatten. En 0,1 mm vattenstråle sprutas med ljudets hastighet under mycket högt tryck (4.000 bar). Strålen skär då, med stor noggrannhet, genom plywooden. Möbeln är ritad i ett CAD-program och sedan överförd till ett CAD-CAM-program, som styr högtrycks-vattenskäraren. För att bygga Jenny Linds  stol, behövs lite vitt trälim. Börja med att försiktigt trycka ut delarna. Med bambupinnen kan man peta tapphålen rena. Prova delarna lite försiktigt, så du vet hur de skall sitta. Vänd delarna så att den sida där vattenstrålen gått in (finaste sidan) vänds inåt.  Använd bambupinnen att ta lim med, och stryk på tapparna allt eftersom. Montera ihop. Torka bort överflödigt lim. Använd sandpapper med grovlek 150. Baksidan där vattenstrålen gått ut kan vara lite fnasig, men det tar man lätt bort med sandpapperet. Trä är ett levande material, med variationer. Skulle någon felaktig träbit slunkit med så skicka den dåliga delen till oss. Skicka med ett returkuvert. Vi returnerar då en ny del.

 

Bild 1.  Börja med att montera benen.

 

Bild 2.  Frambenen är svarvade om du formar benen lite med en vass kniv ser de mer svarvade ut

 

Bild 3.  Den böjda ryggbrickan limmas i fixturen. Bakersta biten är lite längre.

 

Bild 4.  De inåtböjda ryggstolparna limmas ihop som bilden visar.

 

Bild 5.  Här ser du hur du gör själva sittdynan. Börja med att limma skumplasten på dynan. När limmet torkat klipper du rent runt kanten. Sedan stryker du trälim runt kanten på plywooden. Därefter lägger du på en tygbit och sist en bit plast eller gladpack. Sedan trycker du in hela paketet i bygg arket så att sitsen formas fint. När det torkat, klipp bort överflödigt tyg.

 

 

Bild 6.  Så sätter du på ryggen, först ryggstolparna. Sedan kan du behöva forma lite med en skalpell eller vass kniv så den svängda ryggbrickan passar in mot ryggstolparna. Sist monterar du ryggslåns bildhuggeri och även bildhuggeriet på ryggbrickan. Eftersom ryggbrickan är rundad så kan du få justera lite med kniv innan den limmas.

 

På ryggen baksidan av stolen blir lite ojämnheter när du har skurit efter inrundningen av ryggstolparna. Om du vill att också baksidan skall vara perfekt så kan du limma tändstickor i ojämnheterna. Tändstickor är tillverkade av Asp ett träslag som är lätt att skära i, när limmet torkat kan du lätt tälja till efter inrundningen och få en perfekt baksida också.

 

Ytbehandling   Putsa med fint sandpapper. Du kan forma en del saker lite extra med en skarp kniv. Det är bra att grundmåla stolen med vattenlöslig grundfärg. Sedan är det dags att slipa igen. Slutmålningen kan göras på många olika sätt t.ex. kan du måla med äggoljetempera eller oljefärger. Själv brukar jag använda akrylfärger för konstnärer på tub som är vattenlöslig, lätt att tvätta penslar. Vill man ha blankare yta kan man vaxa eller lacka med vattenlöslig lack. Kan även blanda vattenlöslig lack eller trälim med färgen om du vill ha ett blankare resultat. Ett extra plus är om du kan få stolen att se lite sliten ut.

 

Om möbel-bygget är kul, besök vår hemsida=   www.kottetoys.se  Där kan du läsa om Stolklubben Och kanske hitta andra möbler som du vill bygga.            Totte…