http://gunneboslott.se/    

 

John Halls stol

                                                              

                                                              

Gunnebo slott ligger i Mölndals kommun nära Göteborg. På andra sidan motorvägen upp förbi Kvarnbyn med sitt museum. En väldigt flott herrgård, eller 1700-talets mest exklusiva sommarställe, byggt av en privatperson. Byggt av köpmannen John Hall och hans fru Christina Hall. Slottet all inredning och trädgårdarna är ritat av arkitekten Carlberg. Vi har valt ut tre stolar som vi tycker representerar de tre skaparna av Gunnebo slott. Sonen John Hall d.y. fick ärva faderns företag och även sommarstället. Företaget kursade så pengar att underhålla Gunnebo saknades. Gunnebo slott upplevde olika stadier av förfall och hade olika ägare. I dag är Gunnebo ett museum som har restaurerats och rustats upp. Slottet har blivit ett smultronställe i Göteborgsregionen som uppskattas för sin natur, sina trädgårdar, man serverar fin mat. Slottet försöker man återställa till sin forna glans och med sina forna möbler.

              

                          Från år 2017

 

Skala 1:10    Byggsats....vattenskuren..

 

Stolen kostar  180:00 SEK          Miljö 1:12 stolar:  finns inte.

 

"Skrolla neråt" för att läsa texten på byggsatsen.

John Halls stol

 

 

Gunnebo kallades vid tiden för färdigställandet för ”det vackraste lilla träslottet i riket”. Huvudbyggnaden uppfördes i nyklassicistisk stil mellan åren 1784 och 1796 och ritades av Göteborgs stadsarkitekt Carl Wilhelm Carlberg. Han var nyss hemkommen från en studieresa i Europa och full av inspiration. Han ritade även Gunnebos inredningar och många av möblerna, däribland tjugotalet olika stolar, liksom trädgårdarna och kringliggande byggnader. Ritningarna finns bevarade och är idag en värdefull kulturskatt.

 

Gunnebo byggdes som sommarbostad åt den rika köpmanfamiljen Hall. Vi har valt tre stolar från slottet för att representera dem som skapade Gunnebo slott, beställarna John och Christina Hall samt arkitekten Carlberg

 

John Hall (1735-1802) var son till en från England invandrad köpman. Han inträdde i familjeföretaget i tjugoårsåldern efter att ha gått i lära hos direktörerna Alströmer och Sahlgren. Det hallska handelshuset exporterade timmer, bräder, järnvaror och tranolja. Företaget importerade salt och spannmål från England. I slutet av 1700-talet var John Hall en av Sveriges rikaste grosshandlare. Han gifte sig 1765 med Christina Gothén och fick med henne sonen John och dottern Christina. När John Hall avled 1802, tog John Hall d.y. över företaget men försatte det i konkurs bara fyra och ett halvt år senare.

 

Stolen i Gunnebos matsal får representera byggherren John Hall. Den har en elegant svängd rygg men raka, gustavianska ben med kannelyrer som skall efterlikna de längsgående fördjupningarna i tempelkolonner. Ryggbrickan pryds av thyrsosstaven, krönt av en pinjekotte och med en vinranka runt skaftet. Detta är en symbol för Bacchus, vinets gud, och ansågs passande i matsalen. Stolarna i matsalen var stoppade med tagel och hade ett ”svartrandigt tagelduksöverdrag”

 

 Johanna Lindén,  Intendent,  Gunnebo slott.