http://gunneboslott.se/     

 

Christina Halls stol

                                                              

                                                              

Gunnebo slott ligger i Mölndals kommun nära Göteborg. På andra sidan motorvägen upp förbi Kvarnbyn med sitt museum. En väldigt flott herrgård, eller 1700-talets mest exklusiva sommarställe, byggt av en privatperson. Byggt av köpmannen John Hall och hans fru Christina Hall. Slottet all inredning och trädgårdarna är ritat av arkitekten Carlberg. Vi har valt ut tre stolar som vi tycker representerar de tre skaparna av Gunnebo slott. Sonen John Hall d.y. fick ärva faderns företag och även sommarstället. Företaget kursade så pengar att underhålla Gunnebo saknades. Gunnebo slott upplevde olika stadier av förfall och hade olika ägare. I dag är Gunnebo ett museum som har restaurerats och rustats upp. Slottet har blivit ett smultronställe i Göteborgsregionen som uppskattas för sin natur, sina trädgårdar, man serverar fin mat. Slottet försöker man återställa till sin forna glans och med sina forna möbler.

             

 

                          Från år 2017

 

Skala 1:10    Byggsats....vattenskuren..

 

Stolen kostar  190:00 SEK          Miljö 1:12 stolar:  finns inte.

 

 

"Skrolla" neråt för att läsa texten på byggsatsen

Christina Halls stol

 

 

Gunnebo kallades vid tiden för färdigställandet för ”det vackraste lilla träslottet i riket”. Huvudbyggnaden uppfördes i nyklassicistisk stil mellan åren 1784 och 1796 och ritades av Göteborgs stadsarkitekt Carl Wilhelm Carlberg. Han var nyss hemkommen från en studieresa i Europa och full av inspiration. Han ritade även Gunnebos inredningar och många av möblerna, däribland tjugotalet olika stolar, liksom trädgårdarna och kringliggande byggnader. Ritningarna finns bevarade och är idag en värdefull kulturskatt.

 

Gunnebo byggdes som sommarbostad åt den rika köpmanfamiljen Hall. Vi har valt tre stolar från slottet för att representera dem som skapade Gunnebo slott, beställarna John och Christina Hall samt arkitekten Carlberg

 

Christina Hall (1749-1825) kom från Göteborg och var dotter till superkargören i Ostindiska kompaniet Anders Gothén. Vid 16 års ålder gifte hon sig med John Hall. De fick två barn, Christina och John. Christina Hall beskrivs av samtiden som en älskvärd och kulturellt intresserad kvinna, särskilt road av sång och musik. Hon fungerade säkert som nav i Göteborgs societetsliv i slutet av 1700-talet, ända till sonen gick i konkurs 1807 och hon drog sig tillbaka allt mer från sällskapslivet.

 

Denna stol var förmodligen placerad i hennes toiletterum och har en elegant spaljé av rosor i ryggen. Stolen var stoppad med tagel och hade ett ”fint randigt bomullslärftsöverdrag”.

 

 Johanna Lindén,  Intendent,  Gunnebo slott.