http://gunneboslott.se/        

 

Arkitekt Carlbergs stol

                                                              

Gunnebo slott ligger i Mölndals kommun nära Göteborg. På andra sidan motorvägen upp förbi Kvarnbyn med sitt museum. En väldigt flott herrgård, eller 1700-talets mest exklusiva sommarställe, byggt av en privatperson. Byggt av köpmannen John Hall och hans fru Christina Hall. Slottet all inredning och trädgårdarna är ritat av arkitekten Carlberg. Vi har valt ut tre stolar som vi tycker representerar de tre skaparna av Gunnebo slott. Sonen John Hall d.y. fick ärva faderns företag och även sommarstället. Företaget kursade så pengar att underhålla Gunnebo saknades. Gunnebo slott upplevde olika stadier av förfall och hade olika ägare. I dag är Gunnebo ett museum som har restaurerats och rustats upp. Slottet har blivit ett smultronställe i Göteborgsregionen som uppskattas för sin natur, sina trädgårdar, man serverar fin mat. Slottet försöker man återställa till sin forna glans och med sina forna möbler.

                          Från år 2017

 

 

Skala 1:10    Byggsats....vattenskuren..

 

Stolen kostar  200:00 SEK          Miljö 1:12 stolar:  finns inte

 

"Skrolla" neråt för att läsa texten på byggsatsen

Arkitekt Carlbergs stol

 

 

Gunnebo kallades vid tiden för färdigställandet för ”det vackraste lilla träslottet i riket”. Huvudbyggnaden uppfördes i nyklassicistisk stil mellan åren 1784 och 1796 och ritades av Göteborgs stadsarkitekt Carl Wilhelm Carlberg. Han var nyss hemkommen från en studieresa i Europa och full av inspiration. Han ritade även Gunnebos inredningar och många av möblerna, däribland tjugotalet olika stolar, liksom trädgårdarna och kringliggande byggnader. Ritningarna finns bevarade och är idag en värdefull kulturskatt.

 

Gunnebo byggdes som sommarbostad åt den rika köpmanfamiljen Hall. Vi har valt tre stolar från slottet för att representera dem som skapade Gunnebo slott, beställarna John och Christina Hall samt arkitekten Carlberg

 

Carl Wilhelm Carlberg (1746-1814) var son till Bengt Wilhelm Carlberg, som har ritat Ostindiska huset i Göteborg. Även hans farbror verkade som arkitekt omväxlande i Stockholm och Göteborg. Carl Wilhelm hade således ritandet i blodet och utnämndes 1775 till Göteborgs förste stadsarkitekt. Den posten övergav han snart för att göra en bildningsresa i Europa som kom att vara i nästan fem år. När han återvände till Göteborg 1782 tog han sig an uppdraget att rita familjen Halls sommarvilla Gunnebo. Av allt det som Carl Wilhelm Carlberg ritade utmärker sig idag Göteborgs domkyrka och mästerstycket Gunnebo.

 

Den stol som Carlberg ritade till Gunnebos salong får representera honom. Den har fyrkantig rygg och sits samt spiralvridna ben. I ryggbrickan syns en lagerkrans, en hyllning till de romerska kejsarna. Stolen var stoppad med tagel och hade ett ”couleurt fint sitzöverdrag”.

 

 

Johanna Lindén,  Intendent,  Gunnebo slott.