JohanPetterrokoko.teckn.jpg

 

Johan-Petters rokokostol

                                                              

Ur Lars Sjöbergs samlingar. Hämtad ur boken "Möbler att snickra själv efter gustavianska förebilder", ICA bokförlag från 1992.

Detta är en Stockholmstol och den kommer från Johan-Petter Mansnerus verkstad.

"Skrolla" neråt på sidan så kan du läsa hela texten som finns på kuvertet.

 

 

                          Från år 2016

 

 

Skala 1:10    Byggsats....vattenskuren..

 

Stolen kostar  95:00 SEK        Stolar Miljö 1:12 stolar  140:00 SEK

 

Johan-Petters gustavianska stol                                                    

 

Lars Sjöberg är en museiman som värnar om 1700-talets estetik när det gäller byggnader och möbler. Han har givit ut ett antal böcker om äldre möbler. Lars har i vår tid av urbanisering, gjort många insatser för att rädda flera herrgårdar från förfall. Han arbetar även för Träakademien i Kramfors, en skola för 1700 tals-hantverk och byggnadsvård.

 

Ur boken Möbler att snickra själv efter gustavianska förebilder”  av Maud Brunnberg Lindroos, Sven Nilsson och Lars Sjöberg, ICA Bokförlag 1992.

 

En bild ur denna bok visar denna stol som är tillverkad, i Stockholm, av stolmakaren   Johan Petter Mansnerus, han blev mästare år 1783. Stolen är en äkta Gustaviansk stol. Stolen har ursprungligen varit målad i en ljust gul färg på kritgrund som var en vanlig färg på rokokostolar. Men redan på 1780-talet är stolen ommålad i en ljust grå oljefärg. Den separata stoldynan har troligen från början varit klädd med läder.

 

                           Totte…….