Ångermanlandsstolen

                                                              



Detta är den mest typiska allmoge stolsmodellen i Ångermanland. Den bör ha tillverkats i de här trakterna ända sedan 1600-talet. Sådana här stolar har tillverkats långt in på 1900-talet. Den här typen av tolvslåstol har tillverkats i hela landet. Det typiska med Ångermanlandsstolen är att den är formad på undersidan av ryggbrickan och rak på översidan (det är praktiskt med rak översida när man behöver torka av stolen, damm och sot)

Den stol som mättes upp på Murbergets museum var formad även på översidan. Man kunde dock se att detta var gjort i efterhand så vi har återfört den ursprungliga formen på ryggbrickan.


 http://www.murberget.se/

 

                          Från år 2015

 

 

Skala 1:10    Byggsats....vattenskuren..

 

Stolen kostar  95:00 SEK        Miljö 1:12, 2 stolar  150:00 SEK

 

                             Ångermanlandsstolen

 

Den här stolen är vanlig i Ångermanland. Stolen har sina rötter i Renässansen. En stil som spred sig från Italien på 1300-talet. På 1500-talet hade den spritt sig över Europa och nådde högreståndsmiljöer i Sverige på Gustav Vasas tid. Inspirerade så allmogesnickarna och nådde till Ångermanland på 1600-talet. Som allmogemöbel har den tillverkats långt in på 1900-talet, eftersom det är en stark och mycket vacker stol.

 

Genom att stolen har 12 slåar blir den väldigt stabil. De nedre slåarna var mycket funktionella på 1600-talet, då man kunde få upp fötterna från det kalla golvet. Benen är en kombination av svarvat och fyrkantigt. I den fyrkantiga delen var det lätt att tappa i slåarna.  Man använde träpluggar. En del snickare hade fuktigare trä till benen och torrt virke till slåarna. När benen torkat satt slåarna väl. Man målade ofta sitsen svart för att likna läder.

 

På 1500-talet var ofta undersidan av slåarna fint formade. Ångermanlandsstolen har en ryggbricka som har en rak överdel medan den nedre delen är fint profilerad.

 

 

                           Totte…….