"Ångermanlandsbruden"

                                                              

Finare möbler från slott och herresäten där vet man ofta vem som är tillverkaren. Genom att möblerna har en signatur, eller genom gammal bokföring.
När det gäller allmogemöbler så vet man inte alltid vem som är tillverkaren. Ångermanlandsbrudarna gjordes nog av samma konstnär och alla är lite olika. De gjordes i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet och skall efterlikna en väl utsmyckad brud från den här tiden. Bruden utsmyckades med blommor blad kottar och annat vackert från naturen. Nertill på klockan finns till och med uttag där man skall ställa brudens skor. Eftersom man inte vet vem konstnären är har det bildats roliga skrönor om hur de kommit till. Brudarna var försedda med urverk från Mora och är en mycket värdefull allmogemöbel.....                  
Totte.....


http://www.murberget.se/

 

 

                          Från år 2015

 

 

Skala 1:10    Byggsats, vattenskuren.  4 mm, 2mm och 1mm plywood

 

Klockan kostar  595:00 SEK       Miljö 1:12 klocka 595:00 SEK

 

                            "Ångermanlandsbruden"

 

Ångermanlandsbrud är ett golvur med karaktäristiska dekorativa utsmyckningar i form av pålimmade och målade färggranna detaljer. Den skapades vid sekelskiftet 1700-1800 talen.

 

Inspirationen för detta golvur var en kvinna som var i färd att gifta sig. Hon dekorerade sin klänning med blommor och blad direkt från ängar och rabatter, vintertid fick hon ta till blommor tillverkade av silkespapper och annat man hade till hands. Det var kvinnans krona på huvudet, klänning och blomsterbukett som återges i Ångermanlandsbruden.

 

Själva golvurets fodral har typiska för rokoko svängda former. Fodralet tillverkades av furu. Den rika dekorationen av fodralet består av kontursågade bitar av furu som var färggrant målade. Deras antal kan komma upp till 300 små pålimmade detaljer, oftast i form av kottar, blommor och blad. Delvis målades dekoren direkt på fodralet. Hela den färgrika och fantasifulla dekorationen av ett golvur skapar en omistlig och glad bild av något som många gånger påminner om naivistisk folkkonst.

 

                                                                                                                                                                             Text:  Katarzyna Forsberg