Wienerstol

 

Wienerstol i böjträteknik

                                                              

Stolen tillverkas i DIÖ av företaget
Gemla Fabrikers AB. Som är den enda möbelfabriken i Sverige som tillverkar möbler enligt Michael Thonets recept från mitten av 1800-talet. En helt unik teknik där man böjer träet, efter att det ångvärmts, i speciella formar. delarna värmetorkas sedan i sina formar. Sedan fräser man bort ytskiktet med en specialfräs.
Detta är en mycket speciell teknik att bygga möbler. Det blir lätta, snygga och starka möbler.
Värmebehandlingen gör att träet blir extra starkt.

Fabriken startade 1855 av Alexis Westerdahl i
Gemla och var då Sveriges första leksaks-
fabrik. Böjträmöbler började man göra i början
av 1900-talet.

 

 

www.funkisfabriken.se           Gamla fabriksbyggnaden.  

www.gemlaab.se  Företaget tillverkar böjträmöbler.

                          Från år 2014

 

 

Skala 1:10    Byggsats....vattenskuren..

 

Stolen kostar  95:00 SEK          Miljö 1:12 stolar  150:00 SEK

 

                Wien böjträstol från Gemla möbler

 

 

Möbelsnickaren Michael Thonet (1796-1871) kom på att böja trä som värmts med ånga, för att bygga lätta och starka möbler. Han tog patent på metoden. Hans Konsumsthul Nr.14, från 1859, hade år 1930 tillverkats i över 50 miljoner ex. Thonets söner byggde upp många fabriker i Europa. Efter 180 år och 5 generationer finns företaget fortfarande kvar. För export packades 36 omonterade stolar i en box om 1 m.

 

Efter att patentet gått ut ville man göra böjträmöbler även hos Gemla fabrikers AB, i Diö. Efter en försiktig början lyckades man värva några familjer i Böhmen som hade jobbat med böjträmöbler. Och man tog fram sina egna modeller. Modellen Wien kom till 1908, och årsproduktionen var cirka 7-8.000 wienerstolar när det gick som bäst.

 

Alexis Westerdahl startade en leksaksfabrik i Sthlm. 1861. Till Gemla år 1866. 1884 brann fabriken och flyttades till Diö. Det blev ny ägare.

 

1916-2003 var det den norskättade familjen Holden som drev möbelfabriken i Diö. 1929 brann fabriken. 1930 flyttade man in i en vacker, vit funkisfabrik, brandsäker och ritad av arkitekten Hakon Ahlberg. Funkisfabriken är idag företagshotell inom konst, hantverk och design. Möbelmuseum?

 

I dag tillverkas böjträmöbler i Diö, ägaren Göran Widing, kämpar för att en genuin hantverkstradition skall leva vidare.