Fiolstol

 

Morfars Fiolstol

                                                              

En stol i samarbete med "Mannaminne" ett museum vid höga kusten.
Mannaminne är ett mycket speciellt museum.
Det är uppbyggt av Anders Åberg mitt i "Höga kustens" härliga landskap som ingår i Världsarvet.

 

 

 

www.mannaminne.se

                          Från år 2014

 

 

Skala 1:10    Byggsats....vattenskuren..

 

Stolen kostar  90:00 SEK          Miljö 1:12 stolar  140:00 SEK

 

                           Morfars Fiolstol

 

 

 

 

Karin jobbar med Mannaminne. Karins morfar Edvin jobbade på 1920-talet med att flotta timmer från Lesjön genom Edsån ner till Edsfjärden i Ytterlännäs. Detta gav lite pengar på fickan för Edvin, en vacker vårdag, när det blev auktion.

 

Det här var före penicillinet fanns och TBC var en mycket farlig sjukdom som härjade i landet. Man byggde sanatorier för att hjälpa så många som möjligt. Hammars herrgård, utanför Nyland skulle byggas om till sanatorium, och det hölls auktion på allt bohag.

 

Edvin ropade in många ståtliga herrgårdsmöbler, som sedan blev kvar på faderns loge i över 10 år.

 

Edvin gifte sig med Beda, och bodde i ett litet torp med bara get och höns. 1935 hade han äntligen funnit ett hus stort nog att husera alla vackra möbler han ropat in i sin ungdom. Så blev Edvin

och Beda hemmansägare med kor och häst, jord och skog. De bodde nu i ett vackert snickarglädjehus, byggt av en sjökapten, vid sekelskiftet.

 

Anders Åbergs Mannaminne, mitt i Världsarvet, Höga kusten. Här finns både herrgård, jordbruks– och kustmuseum, dragspelshus och stavkyrka, Norgehus och Emigrantmuseum, här möts konst och musik, historia och samhälle. Visst kan Fiolstolen från Ådalen, med sin fina rygg, vara en bra representant för all fantasifull uppfinningsrikedom och kreativitet i allkonstverket Mannaminne.                        Totte…….