Runt slagbord från Lönneberga

Runt slagbord från Lönneberga

 

 

 

 

 

Bordet är gjort med Björn Bergs illustrationer för Emil-böckerna som förebild. 3 böcker om Emil i Lönneberga skrev Astrid Lindgren. Den första boken kom 1963.

Björn Berg blev den som visualiserade Astrids Emil och de Småländska miljöerna.

Texten på kuvertet handlar om hur det kom sig att Astrid Lindgren valde Björn Berg som illustratör. Och hur Björn Berg förberedde sig för uppdraget..............

Texten från kuvertet kan du läsa längre ner på sidan.

 

 

                                                                                                                                                                          

Bildmakarna Berg

www.bildmakarnaberg.se                           Från år 2011

www.astridlindgren.se                

 

 

 

Bordet kostar  200:00 SEK                 finns även i skala Miljö 1:12

 

 

Björn Berg  (1923—2008)

Astrid Lindgren (1907—2002)

 

På 60-talet när Astrid Lindgren höll på med sin första bok om Emil i Lönneberga, fann hon i boken Nordiska huvudstäder (Rabén & Sjögren) en liten pojke som åkte med Djurgårdsfärjan, tecknad av Björn Berg.

 

Astrid ringde upp och fick tala med Björns fru Eva, som fick sig uppläst första kapitlet om Emil. ”Han hade runda blå ögon och ett runt, rödblommigt ansikte och ljust ulligt hår”. Men det är ju precis vår son Torbjörn utropade Eva!

 

Björn tog sin folkabuss åkte till Lönneberga i Småland för att känna av miljön. Han tecknade oavbrutet i flera dagar och sov i bussen. Kläder tecknar Björn på Nordiska museet.

 

Så åker familjen till Arild på sommarlov. På kvällarna läste Björn högt för sina barn ur Emil-manuskriptet. Tidigt på mornarna var bästa tiden för Björn att teckna. 1963 kom första Emil-boken. Det blev 3 böcker om Emil + bilderböcker med akvareller.