På den här sidan finns bilder och texter från "Stolklubbsmedlemmar" som berättar om sina byggen av häst ko.
 
 
 

 Från Britt-Marie som gjort häst och ko här ovanför kommer dessa byggtips                  "Till Britt-Maries stolsida"

 

”Jag använde receptet på Trolldeg, där man blandade in lite trälim i degen. Det fungerade jättebra.

Jag beströk stommen med lite trälim utrört med vatten. Limmet för att ge lite fäste och vattnet för att det inte skulle torka så fort.

Degen fäster bättre på lite fuktig yta. Sedan tryckte jag fast degen runt hela djuret och formade samtidigt djurkroppen. Resultatet blev till att börja med väldigt knöligt och ojämnt, men jag fortsatte att massera fram kroppen och fuktade försiktigt ytan med vatten för att få den slätare. Man fick prova sig fram.

Jag utjämnade degen mot benen, så att övergången inte skulle bli för skarp.

 

När jag bakade djuren, så följde jag rekommendationen med 85 grader. Det fungerade inte med min ugn. Det är en liten varmluftsugn, där jag inte kan stänga av varmluftsfunktionen. Djuren sprack då upp med stora fula sprickor redan efter 1 timme. Om man kör varmluft måste man nog sänka temperaturen väsentligt.

Det var bara ytan som hunnit torka när jag upptäckte sprickorna. Jag kunde ganska lätt fylla i sprickorna med mera trolldeg, men det gick inte att trycka ihop dem så djuren blev lite tjockare om magen än jag tänkt mig. Jag ställde aldrig in dem i ugnen igen, utan de fick självtorka ett par veckor. Jag slipade sedan med sandpapper.

 

När jag skulle måla dem, så provade jag först på en bakad provbit. Den sög förskräckligt mycket färg och resultatet blev inte bra. Jag strök därför först djuren med lite trälim utrört med vatten. Då fick jag en yta som var betydligt lättare att måla.

 

Till hästens man och svans valde jag ett grått melerat lingarn som jag tidigare stickat en tröja av. Det är lite snörliknande och styvt. Det ställde sig naturligt rätt ut, och fick vara så till jag målat hästen. Sedan fuktade jag det försiktigt och formade det som jag ville ha det.  Jag drog fram några strån av manen till pannlugg och fäste i nacken med en liten limklick. Det blev rätt OK, men inte så följsamt. Kon fick behålla sin träsvans. Ögonen gjordes av knappnålar med glashuvuden enl. tips från Totte.”

 

Hälsningar

Britt-Marie