Elin Wägners stol

 Elin Wägners stol

 

 

Elin Wägner (1882-1949)

   Stolen har tillhört journalisten och författaren Elin Wägner. Den står tillsammans med fem likadana i matrummet i hennes hem Lilla Björka i Berg i Småland där hon bodde från 1930-talet. Den kulturminnesmärkta fastigheten, ritad av Carl Bergsten, förvaltas av en stiftelse och visas för allmänheten.

   Den vitmålade stolen med sits av hemvävt tyg i blått är troligen tillverkad av snickaren Sillén på godset Fogelstad i Sörmland, där Elin Wägner vistades långa perioder genom sitt engagemang i Kvinnliga Medborgarskolan.

   Elin Wägner var i början av 1900-talet den enda kvinnliga journalisten på kvinnotidningen Idun. Norrtullsligan (1908) och Pennskaftet (1910) om en kvinnlig journalist väckte stor uppmärksamhet. Genom smålandsromanen Åsa-Hanna (1918) blev Elin Wägner erkänd som skönlitterär författare. Debattboken Väckarklocka (1941) är en tidig feministisk, pacifistisk och ekologisk stridsskrift. Biografin över Selma Lagerlöf (1942, 1943) bidrog till att Elin Wägner 1944 blev invald i Svenska Akademien. Pennskaftet och Väckarklocka finns i pocketupplaga.

 

                                                                                                                                                                          

Elin Wägnersällskapet

och Stiftelsen
Elin Wägners Lilla Björka

www.elin.wagner.se                                         Från år 2010

 

Stolen kostar  85:00 SEK           Miljö 1:12 dubbelstol 140:00 SEK