Stjernsunds barnmöbelsoffa

  Stjernsunds barnmöbelsoffa.

 

 

 

 

Stjernsunds slott ligger vid norra änden av Vättern, nära det lilla samhället Askersund i Närke.

 

Det nuvarande slottet stod klart 1808, och byggdes av Olof Burenstam. Slottet ägdes av familjen Bernadotte 1823-1860. Kung Karl XIV Johan använde slottet som viloplats under sina resor till Norge. Sångarprinsen  Gustaf bodde här, senare brodern August.

 

Sedan 1860 ägdes slottet av familjen Cassel, som här utvecklade ett mönsterjordbruk. Man blev känt för sin kreatursavel. Stjernsund är stamorten för våra svenska rödbrokiga kor (SRB).

 

Godset Stjernsund skapades av Johan Oxenstierna på 1630-talet, därav namnet. Här fanns tidigare ett 1600-talsslott som revs när det nya byggdes.

 

Förebilden till den här lilla soffan hittades i ett redskapsskjul. Vi tror den tillhört familjen Cassel.

 

 

Stjernsunds Slott

696 92  ASKERSUND

+46 (0)583 10004

www.vitterhetsakad.se          Från år 2009                        Kostar:  1:10  1:12   95:00 SEK

 

 

Den här lilla soffan är en kopia av en sliten och väl använd barnsoffa som stått undangömd i Prinsflygeln på Stjernsunds slott.

 

När den är tillverkad vet vi inte, men den har med största sannolikhet använts av Albert Cassel och hans bröder. 1860 köpte Knut Cassel slottet av den kungliga familjen och flyttade in med sin familj. Då var Albert 3 år. Prinsflygeln använde man som barnkammare.

 

Fotografiet av den lilla flickan på soffan har vi hittat i ett av Alberts och Augustas familjealbum. Det är inte daterat men är förmodligen från tidigt 1900-tal. Vi vet tyvärr inte heller vem den lilla flickan på bilden är.

 

Sofforna tillverkas nu för slottsboden i en upplaga på 100 st. Det första exemplaret har reserverats som gåva till Kungafamiljen.