Moa Martinsons stol

Moa Martinsons stol

Den här stolen finns i Moas torp Johannesdal, som ligger i Sorunda några mil utanför Nynäshamn. Torpet är orört sedan Moas död. Efter överenskommelse med Moas sondotter kan man besöka torpet, som ligger i ett naturskönt område.

Moa köpte de här stolarna på en auktion på Sundby gård i Sorunda. De är tillverkade av en bysnickare i bygden. I torpet finns även tavlor, som Moa målat i samma höstfärger som tulpanerna i stolens ryggstycke.

Moa flyttade till Johannesdal 1910. Hon var 19 år och väntade sitt första barn. Sex år senare hade hon fött fem söner, varav två drunknade i unga år. Även mannen avled. Hon stannade resten av sitt liv på Johannesdal, där naturen, avskildheten och minnena blev starka rötter. Här fick hon inspiration att skriva sina böcker. Det var också på Johannesdal som Moas andre make under elva år, Harry Martinson, utvecklade sitt författarskap. Under 30-talet blev torpet mötesplats för många av de unga författarna.

Moa debuterade 1933, 43 år gammal, med romanen Kvinnor och äppelträd, där hon gav ord åt djupa kvinnliga erfarenheter som moderskap, sexualitet och kärlek ur arbetarhustruns perspektiv. Moa väjde inte för det råa och smärtsamma i kvinnors liv men inte heller för det ljuva och mystiska. Hon skrev tjugo böcker på Johannesdal, där hennes stolar står i sovrummet och gamla köket.

Kvinnor och äppelträd finns som talbok i Bonniers serie Klassiska kvinnor. Gunilla Nyroos läser.

 

www.moa.martinson.dinstudio.se           Från år 2008