Stjärnstolen från Kråksmåla

Kråksmåla stjärnstol


Den Svenska guldåldern när det gäller formgivning av stolar är stilen, Gustaviansk rokoko, som kom i mitten på 1700-talet.

 

Stilarna togs först fram i högreståndsmiljöer, för att sedan vandra vidare till allmogen. Där blandades ofta olika stilarter. Och olika stilelement kunde leva kvar mycket länge.

 

Många allmogestolar fick stor karaktär, och blev ofta lite oliksidiga, vilket förhöjer personligheten (ett ansikte är aldrig liksidigt).

 

Detta är en ovanligt välgjord allmogestol. Den skänktes till länsmuseet av dr K Bergström, från Grönskåra, och kommer från Kråksmåla. Man vet inte mer om stolen men på baksidan av ryggbrickan finns dateringen 1795.

 

Gustaviansk stil, rundad rygg, hel ryggbricka som har ett vackert skuret rutmönster med små skurna stjärnor i kryssen. Fyrkantiga framben och träsits. (Högreståndsstolar av denna modell hade ofta stoppad sits och svarvade framben.) Vackert målad i ljust grön färg med en skuren och målad rosett högst upp på ryggbrickan. En välgjord och vacker stol.               Kalmar Läns Museum

Skeppsbrogatan, Ångkvarnen

SE-391 21  Kalmar

+46(0)480-451370

www.kalmarlansmuseum.se                                              Från år 2007