Djävulens stol

                      Djävulens stol

Stol från Kyrkeby gård & brännvinsbränneri

 

Denna stol, en av fem med tillhörande spelbord, är tillverkad omkring 1860 i empire.

Modellen är inte ovanlig, men den historia som följt stolen, gör den speciell.

Möblemanget pryder sin plats i mangårdsbyggnaden på Norra Kyrkeby, beläget invid Lyckebyån i Vissefjärda, södra Småland. Det införskaffades på 1860-talet av gårdens dåvarande ägare patron T A Malmström, tillika länsman och riksdagsman.

Han slog sig, i rätt tid, på brännvinstillverkning i större skala och på några årtionden tillskansade han sig rikedom, makt och en upphöjd position. Det mesta han tog sig för gick honom väl i händer. Så väl att många i hans omgivning funderade över om han inte hade kontakter med Hin Håle, den Onde, eller Djävulen.

Malmström var en skicklig kortspelare och tog ofta ett parti med sina gäster.

Men en del kvällar beställde patron in sin groggbricka och kortlek trots att ingen gäst var väntad. Detta bekräftade tjänstefolkets misstankar.

Visst måste det väl vara självaste Djävulen som kom på besök och tog ett parti med patron. Och fast ingen någonsin såg honom lämnade han tydliga spår. Malmström vann även över Djävulen. I förargelse skrapade den Onde med sin bockfot på spelbordets ena ben. Skrapmärkena syns än idag och kring stolen kan man förnimma en viss doft av svavel!

 

Vill du göra ett besök? Kontakta Peter Ljungström Tel. 0471-20008 

 

 

 

KYRKEBY

Brännvinsbränneri

S-360 60 VISSEFJÄRDA

+46(0)471-20008

www.kyrkeby.nu

 

Byggsats skala 1:10

Kostar  90 SEK