Pall "Frosta" från IKEA

                                                              

Pallen är ritad av Gillis Lundgren som var en av Ingvar Kamprads allra första medarbetare. Han började som redaktör för IKEA katalogen.

Men efterhand kom han att rita många av IKEAS ikoniska modeller.

Sidebordet "Lövet" som var den modell som gjorde att man insåg vikten av att producera sina möbler i platta paket---------

Bokhyllan "Billy" kom år 1979, efter 30 år hade den bokhyllan sålts i mer än 41 milijoner exenplar. Byrån och hurtsen "Tore" kom 1958.

Pallen "Frosta" kan lätt förväxlas med Alvar Aaltos pall från 1930-talet, men pallen "Frosta" är en egen pall med helt egnma mått. Eventuellt har man inspirerats av L-ben lösningen............


                          Från år 2022

 

 

Skala 1:10    Byggsats....vattenskuren..                Finns även i Skala Miljö 1:12

 

                                                        

 

Pallen i 2 pack kostar  95:00 SEK             Pallen i 4 pack  160:00 SEK         

 

  

                                              I skalan 1:7,5   Pall i 4 pack  225:00

 

 

 

www.ikeamuseum.com

Gillis Lundgren (1929—2016)

 

Gillis Anställdes på IKEA 1953 och fick anställningsnummer 4. Han hade då utbildat sig på tekniska institutet i Malmö. Hans första uppgift på IKEA blev att ansvara för IKEA:s katalog. Men det visade sig snart att han fick stor betydelse för IKEA, som formgivare. Han kom att formge mer än 100 möbler för IKEA.

 

En av hans första modeller var det lilla fina sidebordet ”Lövet”. Det var när bordet      fotades som han insåg att benen skulle ligga lösa  under bordsskivan. Att platta paket var det som skulle gällde, när det kom till att  IKEAS logistik skulle bli ekonomisk……

Byrån och hurtsen "Tore" kom 1958 och bokhyllan "Billy" kom 1979 och kom att bli Gillis mest sålda möbel och efter 30-år så hade "Billy" sålt i mer än 41 milijoner ex. Gillis blev IKEA trogen hela livet och i nära samarbete med Ingvar Kamprad, under 60 år, såg Lundgren företaget växa internationellt till mer än 100 000 anställda.

 

"Det gällde att fånga idéerna snabbt när de kom, de är ju förgängliga, enligt Gillis...............

 Gillis pall ”Frosta” kan vid första anblicken se ut som ett plagiat av Alvar Aaltos pall från 1923. Men när man kollar närmare så är det en helt egen pall, L-benets fot är längre och det gör att sitsen/bordsskivan har kunnat göras tunnare. Benen är smäckrare och rundade mot golvet. Alltså en läcker pall/bord (1983, 59 kr). Men kanske att L-benet är lånat??…..