Stol från Funäsdalen

(Härjedalens fjällmuseum)

                                                              

Den här stolen är gjord 1860 av Anders Halfvarsson
och är en typisk stol i Härjedalsrokokon...............

Bondsonen Jöns Anders Ljungberg for till Stockholm i mitten av 1700-talet och utbildade sig till möbelsnickare. Det var han som förde med sig rokokostilen till Härjedalen.

(Denna modellen blev svårbyggd och kom inte till sin rätt i skalan 1:10, därför har jag gjort stolen i skala 1:7,5. Den är alltså lite större än mina tidigare stolar. Förhoppningen är att det skall bli fler stolar i den nya skalan. Hoppas även att jag får konvertera  gamla allmogestolar till denna nya skalan. En skala som i äldre dagar användes av bysnickare när man tog upp beställningar av möbler på olika marknadsplatser på landet. I städerna var det skråväsendet som gällde.)

 

 

                          Från år 2018

 

 

Skala 1:7,5    Byggsats....vattenskuren..      Finns även några få i Skala 1:10

 

Stolen kostar  295:00 SEK               Finns ej i skalan Miljö 1:12 stolar

 

www.fjallmuseet.se

 

________Anders Halfvarsson, stol i Härjedalsrokoko

 

 

 

Härjedalen präglas av en stark träskärartradition. Den främsta företrädaren för landskapets storsnickare var den konstnärlige bondsonen Jöns Andersson Ljungberg (1736-1818) som fick möjligheten att utbilda sig till schatullmakare i Stockholm. När han återvände till härjedalsfjällen förde han med sig en härlig rokokostil, som inte bara kom att inspirera andra träskärare utan också satte sin prägel på områdets inredningskonst och arkitektur långt in på 1900-talet.

Den här modellen är utförd efter en stol av Anders Halfvarsson (1791-1870) från byn Ljungdalen i Storsjö kapellförsamling. Stolen är daterad 24/2 1860 och har stått på en gård i Vemdalen. Stolen är dekorerad med skuren dekor i rokokostil och målad mycket tunt med linoljefärg. Den gröna kulören kommer troligen av pigmentet kromoxidgrönt, som började framställas i början av 1800-talet, och som växte i popularitet under århundradet.

Anders Halfvarsson var specialiserad på stolar av egen formgivning och ett stort antal signerade stolar finns bevarade. En sådan här stol skall ha tagit tolv dagar att tillverka. Han kom från en konstnärlig familj, var sonson till snickaren och mångsysslaren Jöns Halfvarsson Björnlindh vid Ljusnedals bruk och bror till den skicklige finsnickaren Lill-Ola Halfvarsson.

 

 

                                                                                                                Text:  Ola Hanneryd…….