Gustavrokoko.teckn.jpg
 

 

Gustavianska Rokokostolen

                                                              

Ur Lars Sjöbergs samlingar. Hämtad ur boken "Möbler att snickra själv efter gustavianska förebilder", ICA bokförlag från 1992.

Det speciella med den här stolen att den ligger i brytningstiden mellan rokoko och Gustavianska stilen. Sitsen och benen är Gustavianska medan ryggen är hög och har kvar mycket av den gamla rokokostilen. Det hav blivit en vacker stol.

Du kan "skrolla" ner på sidan och läsa hela texten som finns på kuvertet.

 

 

 

                          Från år 2016

 

 

Skala 1:10    Byggsats....vattenskuren..

 

Stolen kostar  100:00 SEK          Miljö 1:12 stolar  150:00 SEK

 

        Gustaviansk-rokoko matsalsstol

 

 

Lars Sjöberg är en museiman som värnar om 1700-talets estetik när det gäller byggnader och möbler. Han har givit ut ett antal böcker om äldre möbler. Lars har i vår tid av urbanisering, gjort många insatser för att rädda flera herrgårdar från förfall. Han arbetar även för Träakademien i Kramfors, en skola för 1700 tals-hantverk och byggnadsvård.

 

Ur boken Möbler att snickra själv efter gustavianska förebilder”  av Maud Brunnberg Lindroos, Sven Nilsson och Lars Sjöberg, ICA Bokförlag 1992, kommer denna stol som är tillverkad i Stockholm, men den är osignerad.

 

Sargens svängda former visar att den är tillverkad av någon av Stolmakarämbetets olika mästare på Gustav III:s tid. Den här stolen har hög rygg med svängd ryggbricka och är en hybrid mellan klassisk rokoko och den stramare  gustavianska stilen. Stolen har lös sits, detta kom runt 1750 , vilket förenklar tillverkningen. Stolen har svarvade ben som är en förenkling från de mer arbetade rokokobenen. Stolen var från början brunlaserad, likt valnöt. Ommålad i grått, senast i vitt och guld.

 

                           Totte…….