Cattelinstol

 

Cattelin stol i böjträteknik

                                                              

Stolen tillverkas i DIÖ av företaget
Gemla Fabrikers AB. Som är den enda möbelfabriken i Sverige som tillverkar möbler enligt Michael Thonets recept från mitten av 1800-talet. En helt unik teknik där man böjer träet, efter att det ångvärmts, i speciella formar. delarna värmetorkas sedan i sina formar. Sedan fräser man bort ytskiktet med en specialfräs.
Detta är en mycket speciell teknik att bygga möbler. Det blir lätta, snygga och starka möbler.
Värmebehandlingen gör att träet blir extra starkt.

Fabriken startade 1855 av Alexis Westerdahl i
Gemla och var då Sveriges första leksaks-
fabrik. Böjträmöbler började man göra i början
av 1900-talet.

 

 

www.funkisfabriken.se           Gamla fabriksbyggnaden.  

www.gemlaab.se  Företaget tillverkar böjträmöbler.

                          Från år 2014

 

 

Skala 1:10    Byggsats....vattenskuren..

 

Stolen kostar  95:00 SEK          Miljö 1:12 stolar  150:00 SEK

 

                             Cattelin karmstol

 

 

Möbelsnickaren Michael Thonet (1796-1871) kom på att böja trä som värmts med ånga, för att bygga lätta och starka möbler. Han tog patent på metoden. Hans Konsumsthul Nr.14, från 1859, hade år 1930 tillverkats i över 50 miljoner ex. Thonets söner byggde upp många fabriker i Europa. Efter 180 år och 5 generationer finns företaget fortfarande kvar. För export packades 36 omonterade stolar i en box om 1 m. En export succé.

 

Efter att patentet gått ut ville man göra böjträmöbler även hos Gemla fabrikers AB, i Diö. Och lyckades värva några familjer i Böhmen som hade jobbat med böjträmöbler. Man tog fram sina egna modeller. 1916-2003 var det familjen Holden som drev möbelfabriken. Med ett stort sortiment.

 

Karmstolen Cattelin gjordes för restaurangen med samma namn i Gamla Stan, känd för sina fina fiskrätter. Det berättas att källarmästare Harry Uhr slängde ut en stol genom fönstret, från andra våningen, för att testa hållbarheten. Stolen är stark och kan hängas på bordet vid städning.

 

Funkisfabriken stod klar 1930 och är ritad av arkitekten Hakon Ahlberg. Funkisfabriken är idag ett företagshotell inom konst, hantverk och design. Ett blivande möbel museum?

 

I dag tillverkas böjträmöbler i Diö, ägaren Göran Widing, kämpar för att en genuin hantverkstradition skall leva vidare.