Finlandsresan

 

 

Hejsan!

                                   Resereferat från min Finlandsresa

 

Min resa började tidigt på morgonen 2014-06-05, en torsdag. Jag åkte mot Stockholm. På eftermiddagen kunde jag köra in och parkera på Finlandsbåten, som låg alldeles bredvid Fåfängan i Stockholm, och angöra min billiga hytt 3 våningar under bildäck. Det blev en lugn överresa.

 

Efter frukost på båten anlöpte vi Helsingfors hamn vid 10-tiden, alldeles bredvid Skatudden där Tove Janssons ateljé fortfarande finns bevarad, men den är inte öppen för allmänheten. Parkerade bilen nära båten och promenerade till Arteneum där ”Tove Jansson 100 år” utställningen finns. Har läst den nya boken ”Tove Jansson Arbeta och Älska” i vår och det gjorde utställningen väldigt bra. Ni som älskar Tove Jansson bör se den.

 

Sedan blev det dags att bege sig mot Lathis, ungefär två timmars bilresa på fina vägar från Helsingfors. Hittade till Askos gamla fabriker ganska snabbt, och var bland de första på plats. Mässan ägde rum i en stor entréhall som varit Askos hjärta. Men det stora möbelföretaget har visst havererat. Jag plockade upp mina saker och det dök upp fler utställare.

 

Leea som anordnar mässan, hade lovat låna ut sin mormors lilla stuga för mina övernattningar i Lathis. Det var ett mycket charmigt hus där Leea förvarade många av sina miniatyrer. Tack Leea jag fick sova gott…

 

På lördagen ägde mässan rum och folk kom till Lathis från runt om i Finland. Det var lite svårt med språket. Och man fick vänja sig med Euron. Försäljningen var helt Ok. TV fanns i stugan, och mat kunde man köpa i macken en bit bort. Söndagen blev vilodag.

 

Söndagen blev en turistdag för mig i Lathis, som jag aldrig besökt tidigare. Började med parken nedanför hoppbacken och promenerade, efter sjöstranden mot Sibeliushuset. Har själv en träbåt, en koster med Albinmotor. Ek, mahogny och teakdäck. Så alla gamla båtarna intresserade mig mycket. Väl framme vid Siberliushuset blev det redigt intressant. Där pågick ett Manga konvent. Ungdomar utklädda till olika japanska mangafigurer kom vandrande mot siberliushuset för att delta i detta konvent. Det var härligt att se alla dessa unga mangafigurer. Sedan gick jag runt det där lilla berget vid hamnen och kom till Lathis museum. Pratade med dem i receptionen och tittade på utställningarna och stolarna. Men på söndagen gick det ju inte att mäta upp stolar. Sedan åkte jag norrut och käkade på ett stort köpcentrum lite utanför stan. För att se lite landsbygd åkte jag sedan mot Sysemä. Det var ju spännande att åka näset över sjön. Strax före Sysemä låg Virtaa med en bro över ån.

 

När jag gick i skolan för länge sedan så läste vi lite ur Fänrik Stååls sägner av Runeberg. Jag kommer ihåg att fänrik Stål försvarade tappert Virta bro så att man hann undan fienden (ryssarna) Är det den bron vid Sysemä som åsyftades i dikten? Någon stans på näset såg jag någon skylt med general Sandels. Han förekom väl också i de där dikterna. Tipsa mig.

 

På hemvägen stannade jag vid slussen i Assikalla och tittade på båtar igen. Några av dessa båtar kunde jag senare på kvällen se anlända till kajerna utanför Sibeliushuset i solnedgången.

 

Tidigt på måndagsmorgonen åkte jag vidare mot Tampere. Där hittade jag vid 10-tiden det bibliotek som skulle hysa en Tove Janssonutställning. (Mycket är väl utlånat till Helsingfors nu) Utställningen hade flyttat till ett annat museum. I en kiosk vid torget gav man mig en karta och visade till kongresshuset på andra sidan staden. Så jag åkte dit. Men dit skulle Janssonutställningen flytta om 4 år. Konstmuseet låg nära biblioteket men var så klart måndagsstängt. Och ingen svarade när jag ringde på porttelefonen. Sedan hittade jag rätt på stans historiska museum, som låg i gamla industrilokaler, även det var ju måndagsstängt. Men jag kom in och fick träffa han som förestår museibutiken.

Han sålde lite tyska dockmöbler där och var ganska intresserad. Men på måndagen fanns inga intendenter på plats, så inga stolar blev uppmätta.

På väg mot Vaasa åt jag på ett pensionat, där fick jag mäta upp ett par gamla stolar.

 

Så måndageftermiddagen fortsatte jag alltså mot Vaasa och fick plats på båten till Sverige som gick på kvällen. I Umeå fick jag problem på natten alla hotell var fullbokade. Framåt kl 1 fick jag ett dyrt hotellrum vars bokare inte dykt upp, det blev en dyr övernattning. Då var man rätt trött, efter tidig start från mormors hus i Lathis.

 

I Umeå besökte jag Gammellia som är länsmuseum och visade mina stolar. Man var lite intresserade. Sedan besökte jag det nya Bildmuseet som var ett stiligt 7-våningshus vid älven. Där var en väldigt fin Kinesisk konstutställning och man köpte in ett par av stolbyggsatserna för butiken.

 

På eftermiddagen åkte jag neråt till Dockstad, där uppe i dalen har min glasblåsarsons sambos föräldrar ett fint hus/gård och jag var inbjuden att besöka dom. Jag kom att bli kvar där 3 nätter.

 

Tidigt på tisdagen besökte jag, och Bosse, Mannaminne nära Nordingrå på höga kusten. Ett häftigt museum uppbyggt av en konstnär, Anders Åberg, verkligen ett speciellt ställe, som jag tänkt besöka länge. Mannaminne hade nyligen blivit en stiftelse. Som nu skall driva vidare museet. Stiftelsens ordförande Karin var på språng och skulle iväg på ett möte. Men hon hann snabbtitta på mina stolar. Och hon tog med sig några byggsatser och kataloger till Träakademin i Kramfors. Karin ville att jag skulle återkomma, kl. 19, till Mannaminne och visa resten av mina stolar. Vid detta möte fanns även en Jacob från träakademin med. Träakademin tillhör Mittuniversitetet och är en utbildning för möbelsnickare, tapetserare och byggvårdare, och man håller på mycket med 1700-talet. Så blev jag inbjuden att visa mina möbelbyggsatser,  i Kramfors, på torsdags förmiddagen. För skolans personal. Eleverna hade gått på sommarlov

 

Fick visa mina stolar, trots att man hade mycket att göra med intagningarna, inför höstterminen. Erik Kindström visade mig runt i skolans lager av gamla stolar. Många av dessa tillhör Lars Sjöberg.

En kännare av möbler som skrivit många böcker om hus och möbler från 1700-talet. Det var han som hjälpte IKEA att ta fram en serie 1700-talsmöbler i slutet på 80-talet. Men den fick visst läggas ner eftersom det blev en för stor framgång, man kunde inte leverera. I lagret fanns en raritet för mig, som just gjort böjträstolar från Gemla fabriker AB i DIÖ.

Michael Thornets:  Konsumsthul Nr. 14 från 1850-talet. Alltså en av världens största möbelframgångar. Den stolen hade sålts i över 5 millijoner ex. redan på 1800-talet. Man kunde leverera 36 demonterade

stolar i en låda om 1 m.  Den fick jag mäta upp plus en elevs gamla allmogestol. Fick även sälja en av varje av mina modeller till skolan. Eventuellt skulle de användas under en studiedag för lärarna. Praktisk utbildning med händerna, samtidigt som man lär sig massor av möbelhistoria.

 

Jag hoppas ju att det skall bli ett fortsatt samarbete med skolan i Kramfors där vi kanske gemensamt kan ta fram ett ark med många stolbyggsatser som man kan bryta isär i de olika stolbyggsatserna .Om eleverna mäter upp varsin stol och ritar som CAD-ritning. Som jag

sedan skalar om till 1:10 och gör byggsatser av. Utmaningen för min samarbetspartner Waterjet i Ronneby blir ju att se om man kan göra en så stor fil att den kan skära kanske 10 stolar efter varandra i samma ark. Det borde gå tycker jag. Kanske kan hända i höst för prenumeration år 2015.

 

Tack Karin Skoglund från Mannaminne du såg mina stolar och vad de kunde användas till! Kontakten med Träakademin tror jag kan bli viktig för mig och Kotte toys i framtiden.

 

Några mil ovanför Kramfors ligger Ytterlännäs gamla kyrka från 1200-talet. Detta är en kyrka som blev räddad från rivningshysterin i samband med att alla Tegnerlador byggdes i Sverige. Där finns en alldeles underbar träskulptur en Madonna från 1500-talet, den är mycket vacker.

Karin från Mannaminne är också musiker, hon har även som jobb att ta emot besökare till Ytterlännäs gamla kyrka. Där hon och en kompis berättar kyrkans historia och spelar medeltidsmusik i tidstypiska kläder.

Efter Träakademin i Kramfors åkte jag till Ytterlännäs gamla kyrka. Karin hade med sig en stol hemifrån. En fiolstol, väldigt fin. Hennes morfar hade köpt in den på en aktuion i sin ungdom. Kommer från Hammars herrgård utanför Nyland. Fiolstolenden får bli höstens första stol, och en representant för Mannaminne och Höga Kusten.

 

Och Konsumsthul Nr. 14. måste ju också göras som en representant för Tove Jansson (en sådan stol finns med på många av hennes målningar.

Men även att vi får lära oss mer om Michael Thonet och hans stolar. Höstens stol nr. 3, i stolklubben, kanske kan bli Leeas mormors gungstol som fanns i hennes stuga i Lathis.

 

Så torsdagen i Kramfors får jag nog nog räknas som höjdpunkten i min Finlandsturné med inspiration till massor av stolar.

 

Så fredagen blev det dags att fortsätta hemå, men först ett besök på Skogs-Hildas Stenungsbageri & Café i Ullånger där kunde man bland annat köpa barkbröd och tunnbröd bakat med björk sav och massa andra läckerheter. Även Skogs-Hilda hade fina allmogestolar, som kanske kan anknyta till Höga Kusten och Mannaminne.

 

På Träakademin hade man rekommenderat mig att besöka länsmuseet i Härnösand, så det blev nästa stopp efter Skogs-Hildas café.

Museet ligger på Murberget lite ovanför själva staden. Det var verkligen värt ett besök. Möblerna de visade var bland de vackraste allmogemöbler jag sett. Bland annat en samling klockor "Ångermanlands brudar". Väldigt fina möbler skulpterade och målade. När jag i ungdomen gick på Malmstens verkstadsskola så fick jag göra Malmstens väggur "Solblomman" Nu fick jag se varifrån inspirationen till denna klocka bör ha kommit. När jag skulle lämna museet frågade jag i den kombinerade Cafét och receptionen om man ville titta på mina stolar. Och man ville gärna kolla, en av damerna i receptionen hade redan köpt några av mina modeller på Carl-Larssongården. Man beställde 6 av mina modeller som har lite anknytning till dessa trakter. Och jag tror nog de vill samarbeta till hösten för att ta fram någon eller några egna modeller från museet.

Så även fredagen blev en lyckad dag för mig och mina stolbyggsatser.

 

Sedan blev det till att fortsätta bilkörningen till Stockholm, där jag fick övernatta hos min bror i Bro. Och på lördagen fortsatte jag mot Småland. Det blev mycket bilkörning, cirka 200 mil. En resa med många händelser och massor av ny stolinspiration.

 

Hälsningar från  Totte...............................................

www.kottetoys.se

 

 

...