Äpplestol

 

Äpplestolen från Glasriket

 

 

 

 

 

Stolen är uppmätt på caféet i Skruv. Som ligger i Glasriket (stolklubbsbrevet handlar om Glasriket)
Caféet i Skruv ligger i Stationshuset (numera susar SJ:s
tåg bara förbi Skruv). Man har inrett Stationscaféet med bara Jugendstolar av modellen med Äpplet.
http://www.rosdalagard.de/index.html

Stilen Jugend har fått sitt namn efter en tidning som
gavs ut i München i slutet på 1800-talet. Stilen har fått sina influenser från många olika håll."Art and Craft"
rörelsen i England. Från Japansk konst, och från många andra håll. Jugend var en protest mot Stilmöblerna som lånade stilar från äldre tider och de mörka murriga
1800-tals miljöerna.

I Sverige var det familjen Larsson i Sundborn och
Ellen Key som var de stora ambassadörerna för den
nya Jugend stilen

 

 

                                                                                                                                                                          

Glasrikets hemsida

www.glasriket.se                         Från år 2012

 

 

 

Stolen kostar  85:00 SEK           Miljö 1:12 dubbelstol 140:00 SEK

 

 

Jugend  (1897—1915)

 

Stolen med äpplet från Glasriket

Gamla stationshuset i Skruv (som ligger i Glasriket) är numera cafeé. Man har inrett hela cafeét med olika modeller av äppelstolen och tillhörande bord. Tidigare fanns även gott om möbelfabriker i Glasriket, så här tillverkades mycket möbler och även äppelmöblerna.

 

Jugend kom 1897-1915, som alternativ till stilmöbler.

 

Den småländska möbelindustrin började med pinnstolsfabriker på 1800-talet och i början av 1900-talet kom elen. Jugendmöbler snickrade man säkert ända till mitten av 1900-talet.

 

I München utgavs tidningen Jugend som gav namn åt stilarten, den har många källor. T.ex. ”Art and Craft” rörelsen i England. Men även Japansk konst var inspiration. I Sverige var familjen Larsson i Sundborn och Ellen Key goda förespråkare för den nya stilen.

 

Svenska jugendmöbler kunde vara ett matsalsmöblemang i ek, stolar med hög rygg ofta med ros eller äpple eller annan frukt i relief på stolar och skåp. Stols-benen avslutades med lökformade ansvällningar.

 

 

Text från Byggbeskrivningen

 

Denna dockmöbel är skuren med vatten. En 0,1 mm vattenstråle sprutas med ljudets hastighet under mycket högt tryck (4.000 bar). Strålen skär då, med stor noggrannhet, genom plywooden. Möbeln är ritad i ett CAD-program och sedan överförd till ett CAD-CAM-program, som styr högtrycks vattenskäraren.

För att bygga Äpplestol från Glasriket, behövs lite vitt trälim. Stolen kan sättas ihop utan lim, men tål då inte att lekas med. Börja med att försiktigt trycka ut delarna. Med bambupinnen kan man peta tapphålen rena. Prova delarna lite försiktigt, så du vet hur de skall sitta. Vänd delarna så att den sida där vattenstrålen gått in (finaste sidan) vänds inåt. Kläm ut lite lim för trä, på en gammal tidning. Använd bambupinnen att ta lim med, och stryk på tapparna allt eftersom. Stryk även lim på ytor som ligger mot varandra. Montera ihop. Torka bort överflödigt lim. När soffan torkat i 10 min, kan man måla. Måla med förslagsvis akrylfärg, eller liknande. Jag föreslår att man håller sig till vattenlösliga färger. Använd tunna färger. För extra bra slutresultat, måla minst 2 gånger, och putsa emellan målningarna. Använd sandpapper med grovlek 150. Tänk på att avrunda alla skarpa hörn, om du sandpapprar. Baksidan där vattenstrålen gått ut kan vara lite fnasig, men det tar man lätt bort med sandpapperet, när stolen är hopsatt. Trä är ett levande material, med variationer. Skulle någon felaktig träbit slunkit med så skicka den dåliga delen till oss. Skicka med ett returkuvert. Vi returnerar en ny del och står för portokostnaden.

 

Bild 1.  Här ser du hur man sätter ihop delarna till ryggen, limma en del i taget och sätt på minitvingar (eller klädnypor). Var försiktig så att inte delarna glider snett på limmet (vitt trälim). Limma också sidoslåarna i frambensbiten. Framslån skall du såga bort när stolen är färdig (den är till för att stärka stolen när du bygger) Skulle någon del gå sönder för dig så limma, lägg plastfilm över restarket och tryck tillbaka den dåliga biten.

 

Bild 2.  Här ser du hur du limmar på bakbenen och frambenen. När det har torkat ordentligt, så kan du sätta lim på bakbenen och böja in sidoslåarna, så att de limmas på plats. Om sidoslåarna inte vill stanna på plats så sätt ett gummiband runt benen.

 

Bild 3.   Sittdynan gör du som bilden visar. Runda hörnen, stryk lim på plywoodkanten, lägg över tyget och sedan plastfilm. Sedan trycker du tillbaka sittdynan i restarket. Det är dubbelsågat runt sittdynan för att tyget skall få plats. När det torkat, ta loss och renklipp tyget på undersidan. Sitsen limmas när stolen är målad.

 

Bild 4.  Så här monteras ryggen. Sätt minitvingar (eller klädnypor) när du limmar ryggbrickan . Där nere kan eventuellt behövas en tving.

 

Bild 5.  Sidosargarna och framsargen, limma en del i taget. Sidosargarna limmas först baktill. När de har torkat ordentligt så stryk på lim även där framme. Sidosargarna drar du ihop med ett gummiband som bilden visar. När det torkat så såga bort utsticket ock framslån.

 

När det är det dags att måla, använd spillet för tester med målningen. Jag målar gärna med konstnärs akrydfärger på tub. Använd tunna färger måla många gånger. Blås i hörnen, så färgen inte sugs in där. Vill du ha bort randningen i plywooden så grundmåla med vattenlöslig grundfärg för snickerier. Vill du ha transparant färg, och kanske lite blankare färg, så blanda med klar trälack, vattenlöslig. Eller använd någon annan målningsteknikteknik. Du kan måla med äggoljetempera eller konstnärs oljefärger på tub, späd med olja och terpentin. Kanske är målningen svårast, och att bygga stolen lite lättare.

 

Om stolbygget är kul, besök vår hemsida=   www.kottetoys.se  Där kan du läsa om Stolklubben Och kanske hitta andra stolar du vill bygga.   Totte…